Gepubliceerd op: dinsdag, 3, november 2015

Lieve Opa en Oma

De klederdracht, visnetten, haringtonnen, netten boeten, overvolle kleine vissershuisjes met grote gezinnen en woeste zee…..U heeft het allemaal gezien, gedaan en meegemaakt. U had een enorm respect voor de zee, vissen en Scheveningen. In uw leven heeft u vol trots op Scheveningen gewoond en gewerkt.

Oorlog, bombardementen, verzet, razzia’s, geliefden verliezen, Spergebied en kostbaarheden moeten verkopen wegens honger. U heeft moeten vechten en overleven…..en dat heeft u veel pijn gedaan. De oorlog heeft velen littekens achtergelaten, o.a. kon u na de oorlog niet meer werken als visser en kon u niet meer terugkeren naar uw eigen huis.

Veranderingen kwamen: Palace Promenade, gemeente organiseerde grote festivals, zijhavens werden gedempt en….de boulevard werd gesloopt…uw dorp werd steeds meer van u afgenomen….u zocht naar de mooie dingen van Scheveningen: fietsen met de kleinkinderen door de duinen om konijntjes en vosjes te kijken, de watertoren, havenhoofden en de havens, fietsen over het harde zand naar Katwijk en….makreel op wit brood en sprot op toast….

U hield van uw vis….en ik kan nog goed herinneren dat u aan tafel de sprotjes schoonmaakte….uw (klein)kinderen waren in gevecht om het sprotje….en u suste het door te zeggen: het maakt mij niets uit…als ik maar 1(!) sprotje heb op mijn boterham…wat een heerlijke herinnering.

Helaas bent u er beiden niet meer….wij hebben veel van u geleerd en zijn u heel erg dankbaar voor alles wat u voor ons heeft gedaan. Het zware vissersleven, het vechten in het verzet (ook al was u daar niet trots op….wij zijn dat zeker wel!).

Lieve Opa en Oma, uw Scheveningen is er niet meer maar uw verhalen en liefde nog zeker wel….dat houden wij in stand. Het respect, de trots en liefde heeft u aan ons doorgegeven….dat zullen wij ook zeker doen….
Nou….dag hoôr
Christina

OOK EEN STUKJE MAKEN? KLIK HIER

Of deel dit artikel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Reageer ook!

1 Reactie op "Lieve Opa en Oma"

avatar

Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Anonymous
Gast
17 januari 2016 00:06
Heb vanaf mijn geboorte 1933 tot eind 1944 een heerlijke tijd gehad op scheveningen waar veel liefde was van ouders en opoe en opa en familie. In de winter zaten mijn broertje en ik bij Opa en Opoe psalm verjes te zingen bij de rood gloeiende kachel met alleen het licht van de lantaarnpaal die naar binnen scheen, broertje bij Opa op schoot en ik bij Opoe. In de zomer naar het strand met een zak Pel pinda`s en drinken deed je aan de pomp onderaan de vuurtoren. En toen ging alles kapot i.v.m de Evacuaties, het is nooit meer… Lees Meer »
wpDiscuz
Translate »
Sorry voor de onderbreking. Mogen wij u eenmalig vragen ScheveningsNieuws leuk te vinden op Facebook? klik dan op Pagina leuk vinden Dank u wel!